Bron: Gerard de Boer |
Vertaling:
In juli begon hij Rudolf Hess te dicteren, die ook gevangene was in Landsberg. Hess was helemaal verknocht aan hem. Er was geen kritiek van hem te vrezen, Adolf kon er zeker van zijn dat Rudolf de historische onzorgvuldigheden en buitensporige tirades die loskwamen in de meester zou accepteren.
Oorspronkelijk was Mein Kampf een waarachtig allegaartje van stereotypes, jeugdherinneringen, eigen meningen, uitdrukkingen van persoonlijke vijandigheid. Overblijfselen van Hitler's slecht verteerde politieke leeswerk waren vermengd met fragmenten van Karl Lueger en Georg von Schönerer.
Pagina's die doen denken aan Houston Chamberlain en Lagarde, twee auteurs wiens ideeën doorgegeven werden aan Hitler door de ongelukkige Dietrich Eckhart, waren afgewisseld met antisemitische tirades van Streicher, inclusief het geloof van laatste in joodse seksuele excessen, en Rosenbergs vernuftige ideeën voor buitenlandpolitiek. Het geheel was geschreven in de stijl van een kind van groep vijf, nog geen al te intelligente ook. Slechts een enkel hoofdstuk, als ik vader Stempfle moet geloven, die het geschrift twee maal herzien heeft, was origineel. Dat was het hoofdstuk over propaganda.
De goede vader Stempfle, een priester van grote geleerdheid, redacteur van een krant in Miessbach, bracht maanden door met herschrijven en persklaar maken van Mein Kampf. Hij haalde de meer schaamteloze onnauwkeurigheden en overdreven kinderachtige clichés weg. Hitler heeft vader Stempfle nooit vergeven voor het leren kennen van diens zwakheden. Hij had hem laten vermoorden door een speciaal doodseskader in de nacht van 30 juni 1934.
Opvallend, dat er geen Nederlandstalige Wikipedia pagina is voor de katholieke priester Bernhard Steampfle, auteur van Mein Kampf. Het zal op school ook wel nergens gedoceerd worden, want Hitler geholpen door een priester moet te lande blijkbaar onder de tafel blijven! Dit verhaal speelt zich goeddeels af, in het katholieke Beieren. Waar Kardinaal Pacelli nuntio was, voordat hij paus Pius XII werd. De relatie tussen Kardinaal Pacelli en Adolf Hitler kwam tot een climax bij het rijksconcordat in 1933. Maar goed, het is aan de lezer om met bovenstaande bron te beslissen wie Mein Kampf nu eigenlijk schreef, Hitler of Stempfle. Boeken schrijven is niet gemakkelijk.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten